mediawijsheid

Duizenden basisschoolleerlingen worden mediawijs met MediaMasters

Meer dan 3500 basisschoolklassen hebben zich aangemeld voor het mediawijsheidspel MediaMasters dat tijdens de Week van de Mediawijsheid (21-28 november) wordt gespeeld. Tijdens deze levensechte media-ervaring gaan leerlingen uit groep 7 en 8 aan de slag met media en bewijzen ze hoe mediawijs ze zijn. Zo leren ze kritisch naar media kijken, het effect van media begrijpen en krijgen ze inzicht in hun eigen mediagedrag. Wat is betrouwbare informatie? Hoe presenteer je jezelf op internet? En hebben kinderen recht om  vergeten te worden als ze 18 zijn? In vijf speldagen worden de kinderen door te overleggen, samen te werken, media te maken en media te interpreteren nog mediawijzer.

Ten opzichte van vorig jaar hebben zich 23% meer klassen aangemeld om deel te nemen aan MediaMasters. De winnende klas mag een dag naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. In 2013 was groep 7/8 van CBS de Korenaar uit Oudebildtzijl de landelijke winnaar van MediaMasters.

MediaMasters: superspannend mediawijsheidspel

Tv, internet, social media, apps, games en smartphones: de mogelijkheden die media bieden zijn grenzeloos. Maar hoe werken ze, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? Dat ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 in het superspannende mediawijsheidspel: MediaMasters 2014. Tijdens opdrachten leren de kinderen op een uitdagende manier over media. Hoe presenteer je jezelf op internet? Hoe vind je betrouwbare informatie? Hoe maak je een blog? MediaMasters laat kinderen op een  toegankelijke en uitdagende manier met mediawijsheid in de klas aan de slag te gaan. Met hulp van opvoeders, leerkrachten, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben om uiteindelijk te slagen voor MediaMasters 2014. www.mediamasters.nl

Week van de Mediawijsheid: kinderrechten centraal
MediaMasters wordt gespeeld in de Week van de Mediawijsheid (21-28 november 2014). Met de Week van de Mediawijsheid vraagt Mediawijzer.net aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en hun omgeving. Kinderen groeien op met internet, tablets en smartphones. De mediasamenleving biedt hen kansen en leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, hun opvoeders en media. Daarom staan dit jaar de rechten van het kind centraal. www.weekvandemediawijsheid.nl

Deelnemende scholen
Benieuwd welke scholen er allemaal meedoen? Op deze pagina zijn alle deelnemende scholen per provincie weergegeven.

Mediastage
Voorafgaand aan MediaMasters worden kinderen uitgedaagd een mediastage te regelen om zo te zien hoe media werken en hoe nieuws wordt gemaakt.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lars Ykema via lars@issuemakers.nl of 06-53832848.

Deel dit bericht

Stuur door als e-mail

Aan:

Van:

Anti-spam: hoeveel is 3 en 5 opgeteld? (getal ipv woord invoeren)

Contact

Laatste persberichten

Logo's

Laatste onderzoeken

Experts

 • Mary Berkhout (Programmamanager Mediawijzer.net)

  Prof. dr. Peter Nikken (Nederlands Jeugdinstituut)

  Prof. dr. Patti Valkenburg (Universiteit van Amsterdam)

  Remco Pijpers (Stichting Mijn Kind Online)

  Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media)

  Voor interviewverzoeken of vragen aan bovengenoemde mediawijsheid-experts, neem contact op met
  Maarten Spaans of
  06-41 823 800/ 020 – 3455 088

Relevante websites