mediawijsheid

Interactief spel MediaMasters van start in 3500 basisschoolklassen

Hilversum, 21 november 2014

Meer dan 80.000 leerlingen uit groep 7 en 8 beginnen vandaag aan het interactieve mediawijsheidspel MediaMasters. In vijf speeldagen leren de kinderen onder meer kritisch naar media kijken, de effecten van media te begrijpen en krijgen ze inzicht in hun eigen mediagedrag. MediaMasters is een vast onderdeel van de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid, die dit jaar van 21 tot 28 november loopt.

Met meer dan 3500 deelnemende basisschoolklassen is MediaMasters populairder dan ooit. Vorig jaar deden er nog 2900 klassen mee. De winnende klas mag een dag op bezoek bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Vorig jaar was groep 7/8 van CBS de Korenaar uit Oudebildtzijl de landelijke winnaar van MediaMasters.

MediaMasters: superspannend mediawijsheidspel
Tv, internet, social media, apps, games en smartphones: de mogelijkheden die media bieden zijn grenzeloos. Maar hoe werken ze, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? Dat ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 in het superspannende mediawijsheidspel: MediaMasters 2014. Tijdens opdrachten leren de kinderen op een uitdagende manier over media. Hoe presenteer je jezelf op internet? Hoe vind je betrouwbare informatie? Hoe maak je een blog? MediaMasters laat kinderen op een  toegankelijke en uitdagende manier met mediawijsheid in de klas aan de slag te gaan. Met hulp van opvoeders, leerkrachten, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben om uiteindelijk te slagen voor MediaMasters 2014. www.mediamasters.nl

Week van de Mediawijsheid: kinderrechten centraal
MediaMasters wordt gespeeld in de Week van de Mediawijsheid (21-28 november 2014). Met de Week van de Mediawijsheid vraagt Mediawijzer.net aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en hun omgeving. De week staat dit jaar in het teken van kinderrechten. Dat is niet zonder reden: deze maand bestaat het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties 25 jaar. In al die jaren is het mediagebruik van kinderen ingrijpend veranderd. Bestond hun mediawereld eind jaren ’80 vooral uit televisie, kranten en tijdschriften; tegenwoordig groeien kinderen vooral op met het internet.

Deze mediasamenleving biedt hen kansen en leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, hun opvoeders en media. www.weekvandemediawijsheid.nl

Belangrijke gebeurtenissen tijdens de Week:
24 november: Overhandiging manifest ‘Recht op mediawijsheid’ aan Kinderombudsman Marc Dullaert.
Locatie: Bibliotheek Den Haag, Centrale Bibliotheek, Spui 68.
Tijd: 11:30 – 12:30 uur.

28 november: Kinderpersconferentie.
In Nieuwspoort presenteren kinderen hun visie op hun digitale rechten aan Eerste- en Tweedekamerleden.
Locatie: Nieuwspoort,  Den Haag.
Tijd: 9:30 uur-11:30 uur.

Deelnemende scholen
Benieuwd welke scholen er allemaal meedoen? Op deze pagina zijn alle deelnemende scholen per provincie weergegeven.

Mediastage
Voorafgaand aan MediaMasters worden kinderen uitgedaagd een mediastage te regelen om zo te zien hoe media werken en hoe nieuws wordt gemaakt.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lars Ykema via lars@issuemakers.nl of 06-53832848.

Deel dit bericht

Stuur door als e-mail

Aan:

Van:

Anti-spam: hoeveel is 3 en 5 opgeteld? (getal ipv woord invoeren)

Contact

Laatste persberichten

Logo's

Laatste onderzoeken

Experts

 • Mary Berkhout (Programmamanager Mediawijzer.net)

  Prof. dr. Peter Nikken (Nederlands Jeugdinstituut)

  Prof. dr. Patti Valkenburg (Universiteit van Amsterdam)

  Remco Pijpers (Stichting Mijn Kind Online)

  Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media)

  Voor interviewverzoeken of vragen aan bovengenoemde mediawijsheid-experts, neem contact op met
  Maarten Spaans of
  06-41 823 800/ 020 – 3455 088

Relevante websites