mediawijsheid

Kinderombudsman ondersteunt manifest ‘Recht op Mediawijsheid’

Marc Dullaert: “Het manifest ‘Recht op Mediawijsheid’ is een fantastisch stuk. Ik ga dit zeker voorleggen aan de Europese koepel van Kinderombudsmannen”.

Het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, dat deze maand 25 jaar bestaat, moet meer aandacht schenken aan de toegenomen invloed van media op de levens van kinderen. Daarvoor pleiten kinderen en experts op het gebied van media en digitale kinderrechten met het manifest ‘Recht op Mediawijsheid’. Het manifest is vandaag in Den Haag aan Kinderombudsman Marc Dullaert overhandigd. In het document zijn tien mediawijze kinderrechten opgenomen die kinderen moeten helpen om zich optimaal en veilig te bewegen in onze mediasamenleving.

De overhandiging is onderdeel van de Week van de Mediawijsheid die dit jaar in het teken van kinderrechten staat. Want hoe belangrijk het Kinderrechtenverdrag ook is, het document kan wel een opfrisbeurt gebruiken: in de belevingswereld van kinderen is in de afgelopen 25 jaar veel veranderd.  Vooral de invloed van media is aanzienlijk toegenomen, en juist over dit onderwerp valt er in het verdrag nauwelijks iets te lezen. Dat moet anders, vinden de kinderen en experts die het manifest hebben opgesteld. Ze hopen met hun constateringen en aanbevelingen een maatschappelijke discussie te starten.

Betere begeleiding

De Week van de Mediawijsheid is het initiatief van expertisecentrum Mediawijzer.net. Ter voorbereiding op het manifest zijn diverse bijeenkomsten met kinderen en jongeren georganiseerd. Hieruit bleek eens te meer hoe groot de invloed van media op het dagelijks leven van kinderen is, zegt Mary Berkhout, de programmamanager van Mediawijzer.net. “Kinderen van tegenwoordig groeien op met media maar dat betekent niet dat ze er als vanzelf wijs mee om kunnen gaan. Kinderen geven aan een groot vertrouwen te hebben in mediamakers en overheid. Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen en dit vertrouwen niet beschamen”, aldus Berkhout.

Kinderpersconferentie

Om helder te krijgen wat kinderen zélf de meest belangrijke mediawijze kinderrechten vinden, is een onderzoek opgenomen in het interactieve spel MediaMasters. Aan dit vaste onderdeel van de Week van de Mediawijsheid doen dit jaar 3500 basisschoolklassen mee: 80.000 kinderen uit groep 7 en 8. Tijdens de kinderpersconferentie aan het einde van de Week presenteert een groep kinderen de resultaten van het onderzoek aan Eerste en Tweede Kamerleden. De persconferentie vindt plaats in het Haagse Nieuwspoort, op vrijdag 28 november, om 10.00 uur.

Tien mediawijze kinderrechten

Het manifest is geïnspireerd door het Kinderrechtenverdrag van de VN. Veel van de onderwerpen waar kinderen tot hun achttiende mee te maken kunnen krijgen, komen in dit verdrag aan bod. Van onderwijs, wonen en gezondheid tot geloof, ouders en vrienden. De kinderen en experts die aan het manifest hebben bijgedragen hebben de volgende tien mediawijze varianten op de kinderrechten geformuleerd:

 1. Kinderen hebben recht op toegang tot internet
 2. Kinderen hebben recht op veilige media
 3. Kinderen hebben recht op mediawijze opvoeding
 4. Kinderen hebben recht op mediawijs onderwijs
 5. Kinderen hebben recht op online vergetelheid
 6. Kinderen hebben recht op vrijheid van meningsuiting in de media
 7. Kinderen hebben recht op online privacy
 8. Kinderen hebben recht op bescherming tegen schadelijke beelden en teksten
 9. Kinderen hebben recht op online spelen
 10. Kinderen hebben recht op mediagrenzen

Over Mediawijzer.net

Mediawijzer.net is het Nederlandse Mediawijsheid Expertisecentrum dat is opgericht in opdracht van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Doelstelling van de organisatie is om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen.

Bij het netwerk van Mediawijzer.net zijn rond de 1000 organisaties, bedrijven en instellingen op het gebied van mediawijsheid aangesloten. Het expertisecentrum wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP, Stichting Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NTR en Sector Instituut Openbare Bibliotheken (SIOB).

 

 


Bijlagen
Thumbnail Kinderombudsman Dullaert zet digitale handtekening onder manifest ‘Recht op Mediawijsheid’
1.6 MB jpg

Voor persvragen en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Sylvia Karres (06-47426456 / sylvia@issuemakers.nl).

Het manifest ‘Recht op Mediawijsheid’ staat online: http://www.weekvandemediawijsheid.nl/wp-content/uploads/2014/11/Manifest-Recht-op-Mediawijsheid_WvdM.pdf 

Meer informatie over de Week van de Mediawijsheid is te vinden op: www.weekvandemediawijsheid.nl

Deel dit bericht

Stuur door als e-mail

Aan:

Van:

Anti-spam: hoeveel is 3 en 5 opgeteld? (getal ipv woord invoeren)

Contact

Laatste persberichten

Logo's

Laatste onderzoeken

Experts

 • Mary Berkhout (Programmamanager Mediawijzer.net)

  Prof. dr. Peter Nikken (Nederlands Jeugdinstituut)

  Prof. dr. Patti Valkenburg (Universiteit van Amsterdam)

  Remco Pijpers (Stichting Mijn Kind Online)

  Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media)

  Voor interviewverzoeken of vragen aan bovengenoemde mediawijsheid-experts, neem contact op met
  Maarten Spaans of
  06-41 823 800/ 020 – 3455 088

Relevante websites