mediawijsheid

Media Ukkie Dagen van start met opening bijzonder paviljoen bij Beeld en Geluid

Hilversum, 9-4-2014

Vandaag zijn de Media Ukkie Dagen op feestelijke wijze gestart met de opening van Media Ukkie Land. Dit paviljoen in de experience van Beeld en Geluid richt zich op kleuters van 4-6 jaar en op hun opvoeders. Het laat opvoeders op speelse wijze zien hoe media de ukkies verleiden. Tijdens de Media Ukkie Dagen (9 t/m 18 april) staat de vraag centraal: “Voed jíj je kind op, of laat je dat over aan de media?”.

 Media zijn niet meer weg te denken uit het gezin. Ook baby’s, peuters en kleuters komen in aanraking met media en spelen met kinderapps op tablets en smartphones. Maar hoe kun je hier als ouder of opvoeder slim mee om gaan? Leveren deze media wel een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge kinderen in de leeftijd 0-6 jaar?

Dit jaar organiseert Mediawijzer.net voor de derde keer de Media Ukkie Dagen. Met de slogan “Voed jíj je kind op of laat je dat over aan de media?” roept Mediawijzer.net ouders, opvoeders en professionals op om na te denken hoe media in de opvoeding van hun jonge kind passen. De ouders/opvoeders worden tijdens de campagne voorzien van tips en doorverwezen naar sites met gevalideerde informatie over mediaopvoeding. Daarnaast ontvangen kinderopvanginstellingen, bibliotheken en centra voor Jeugd en Gezin informatie over mediaopvoeding voor de pedagogisch medewerkers zodat ook zíj ouders/opvoeders op dit thema kunnen ondersteunen. De Media Ukkie Dagen vinden plaats van 9 t/m 18 april.

Media Ukkie Award

Op 15 april reikt Mediawijzer.net voor de derde keer de Media Ukkie Award uit voor de beste Nederlandse app voor ukkies van 0-6 jaar. Tientallen apps zijn door de vakjury beoordeeld op aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De apps ‘Jop gaat naar school’, ‘Noa’s sterren’ en ‘Zzz’ zijn door de vakjury genomineerd. Lees meer over de genomineerden en de award op www.mediaukkies.nl

Over Media Ukkie Land

In Media Ukkie Land gaan kinderen via het Sokkenpad op avontuur en worden ze geprikkeld om te spelen. Ouders volgen hen via het Schoenenpad en zien hoe zij op verschillende manieren verleid worden door de media. Waarom stelt Dora steeds een vraag? Waarom krijgt alles in kinderseries van die grote ogen? Waarom wil je kind hagelslag met Piet Piraat op de verpakking? Waarom blijven je kinderen aan de buis gekluisterd? Lees hier meer.

Toegang: Media Ukkie Land maakt deel uit van de Beeld en Geluid experience en is vanaf 10 april dagelijks (behalve maandag) te bezoeken van 10.00 – 17.30 uur. Prijzen: Volwassenen € 15,00 p.p. | Kinderen 6 t/m 12 jaar € 8,00 p.p. | Kinderen t/m 5 jaar gratis | Houders Museumkaart gratis.

Oók tijdens de Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen worden ouders, opvoeders en professionals on- en offline geïnformeerd over mediaopvoeding. Er zijn lezingen en workshops in lokale bibliotheken. Voor professionals uit de kinderopvang wordt op 15 april het symposium ‘Ukkies, hun brein en mediaopvoeding’ georganiseerd. Daarnaast komen twee onderzoeken uit:

1. ‘Iene Miene Media’ naar het mediagebruik en –gedrag van kinderen van 0 tot 8 jaar en

2. ‘Media in de kinderopvang’ – een onderzoek naar mediagebruik en opname hiervan in het beleid op Nederlandse kinderdagverblijven.

Over de organisatie

De Media Ukkie Dagen is een campagne van Mediawijzer.net. Dit mediawijsheid expertisecentrum heeft als doel om de mediawijsheid van kinderen van 0-18 jaar te bevorderen. Meer dan 900 organisaties, bedrijven en instellingen op het gebied van mediawijsheid hebben zich bij Mediawijzer.net aangesloten. Zij zijn werkzaam in de media, bieden voorlichting, lesmateriaal, workshops, handboeken, projecten en doen onderzoek naar mediawijsheid-onderwerpen. Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP (platform voor informatiesamenleving), Kennisnet (expertisecentrum voor ICT in het onderwijs), Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NTR (omroeporganisatie) en het Sectorinstituut voor Openbare Bibliotheken (SIOB).

www.mediawijzer.net | www.mediawijsheid.nl

Media

Bekijk hier alle foto’s van Mediawijzer.net

Over

Voor meer informatie over de Media Ukkie Dagen of een van de overige activiteiten, kunt u contact opnemen met Maarten Spaans (namens Mediawijzer.net), maarten@issuemakers.nl , 020-3455088, 06-41823800.

Voor meer informatie over Media Ukkie Land bij Beeld en Geluid, kunt u contact opnemen met Hildert Raaijmakers (Beeld en Geluid), hraaijmakers@beeldengeluid.nl, 035-6771936.

Deel dit bericht

Stuur door als e-mail

Aan:

Van:

Anti-spam: hoeveel is 3 en 5 opgeteld? (getal ipv woord invoeren)

Contact

Laatste persberichten

Logo's

Laatste onderzoeken

Experts

 • Mary Berkhout (Programmamanager Mediawijzer.net)

  Prof. dr. Peter Nikken (Nederlands Jeugdinstituut)

  Prof. dr. Patti Valkenburg (Universiteit van Amsterdam)

  Remco Pijpers (Stichting Mijn Kind Online)

  Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media)

  Voor interviewverzoeken of vragen aan bovengenoemde mediawijsheid-experts, neem contact op met
  Maarten Spaans of
  06-41 823 800/ 020 – 3455 088

Relevante websites