mediawijsheid

Inschrijving MediaMasters geopend

 • Inschrijving voor interactieve serious game in het basisonderwijs (groep 7 en 8) start voor het zesde jaar
 • Tienduizenden kinderen spelen MediaMasters tijdens de Week van de Mediawijsheid (20-27 november 2015)

Vanaf vandaag kunnen Nederlandse basisscholen zich weer inschrijven voor MediaMasters, het interactieve mediawijsheidspel voor groep 7 en 8. MediaMasters biedt scholen een laagdrempelige en uitdagende manier om met mediawijsheid in de klas aan de slag te gaan. Kinderen leren spelenderwijs over het eigen online gedrag en bewijzen hoe mediawijs ze zijn. Ze maken kennis met de mogelijkheden die media bieden en leren er kritisch mee om te gaan. MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net en heeft tot doel alle leerlingen in groep 7/8 een basisniveau mediawijsheid mee te geven. In 2014 deden ruim 80.000 kinderen mee.

Vijf speldagen
MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte video-aflevering op het digibord. De afleveringen nemen leerlingen mee in een spannend verhaal en behandelen diverse mediawijsheid thema’s. Na de aflevering gaan de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met de MediaMissies. Tijdens deze uitdagende opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. Aan het eind van de week krijgen alle deelnemers een diploma. De klassen met de hoogste score winnen een mooie prijs.

Inschrijven
MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost gedurende de week slechts één uur per dag in de klas en vereist een digibord. Meedoen is kosteloos. Bekijk hier de trailer van het spel. Leerkrachten kunnen hun klas aanmelden tot en met vrijdag 30 oktober 2015 op www.mediamasters.nl.

Net als afgelopen jaar kunnen ook het speciaal onderwijs en de buitenschoolse opvang meedoen aan MediaMasters. Ook pabo- en mbo-studenten die het onderwijs in willen, zijn welkom om deel te nemen. Kijk op de website voor meer informatie.

Week van de Mediawijsheid 2015

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (20 t/m 27 november 2015). Tijdens deze campagneweek vraagt Mediawijzer.net aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen. Kinderen groeien namelijk op in een wereld vol media. Dit betekent niet dat zij ook wijs met media om kunnen gaan. Elk jaar opnieuw worden daarom scholen, ouders en mediamakers opgeroepen kinderen te ondersteunen. Dit jaar staat tijdens de campagne het thema ‘Media en respect’ centraal.

Mediawijzer.net
Mediawijzer.net is het Nederlandse Mediawijsheid Expertisecentrum dat in 2008 is opgericht op initiatief van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Bij het netwerk van Mediawijzer.net zijn rond de 1000 organisaties, bedrijven en instellingen op gebied van mediawijsheid aangesloten. Deze netwerkpartners zijn werkzaam in de media, bieden voorlichting, lesmateriaal, workshops, handboeken, projecten of doen onderzoek naar mediawijsheid thema’s. Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP (Platform voorde Informatiesamenleving), Stichting Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NTR en Koninklijke Bibliotheek. www.mediawijzer.net

Noot voor de pers
Voor meer informatie over MediaMasters kunt u contact opnemen met Diane van Hesteren via diane@issuemakers.nl of 020-3455088.

Deel dit bericht

Stuur door als e-mail

Aan:

Van:

Anti-spam: hoeveel is 3 en 5 opgeteld? (getal ipv woord invoeren)

Contact

Laatste persberichten

Logo's

Laatste onderzoeken

Experts

 • Mary Berkhout (Programmamanager Mediawijzer.net)

  Prof. dr. Peter Nikken (Nederlands Jeugdinstituut)

  Prof. dr. Patti Valkenburg (Universiteit van Amsterdam)

  Remco Pijpers (Stichting Mijn Kind Online)

  Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media)

  Voor interviewverzoeken of vragen aan bovengenoemde mediawijsheid-experts, neem contact op met
  Maarten Spaans of
  06-41 823 800/ 020 – 3455 088

Relevante websites