mediawijsheid

Persbericht: De meest mediawijze klas van Nederland bevindt zich in Bunschoten!

Persbericht: De meest mediawijze klas van Nederland bevindt zich in Bunschoten!

Hilversum, 25 november 2016

 • 150.000 leerlingen hebben meegedaan aan de mediawijsheid-game MediaMasters
 • Ruim eenderde van alle groepen 7 en 8 in Nederland heeft meegedaan
 • Leerlingen leerden onder andere over nepnieuws, programmeren en vloggen

De zesde editie van de MediaMasters Game is gewonnen door groep 7 van de  Dr. H. Bavinckschool uit Bunschoten, zij mogen zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. De MediaMasters Game is het grootste mediawijsheidproject van Nederland voor groep 7 en 8 en is een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid, beide initiatieven van Mediawijzer.net. Een recordaantal van 150.000 leerlingen deed dit jaar mee. Meester Cees, leerkracht van de winnende klas: ‘We zijn door het dolle heen!’. De klas wint een bezoek aan de studio’s van The Voice of Holland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  

Leren met een game

MediaMasters is een online game die klassikaal en thuis wordt gespeeld. Spelenderwijs leren leerlingen, en hun ouders en leerkracht, meer over de kansen en gevaren van media door het verhaal van de game te volgen en de personages te helpen. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met 150 zogeheten MediaMissies: vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid.

Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten, vloggen en online samenwerken. Alle deelnemers hebben een MediaMasters diploma ontvangen, het bewijs dat de eerste basis voor mediawijsheid is gelegd.

‘Leerlingen gingen zelfs in het weekend aan de slag’

Mary Berkhout, programmamanager van Mediawijzer.net: “Ik wil alle leerlingen van harte feliciteren met hun MediaMasters-diploma. We kijken terug op een erg succesvolle editie met een recordaantal deelnemers. Dat we meer dan eenderde van alle klassen hebben bereikt geeft aan hoe belangrijk het onderwijs vindt dat hier aandacht aan wordt besteed. Of het nu gaat om het herkennen van nepnieuws, reclame of snappen wat programmeren inhoudt. MediaMasters helpt daarbij.”

Meester Cees gaf, nadat de bekendmaking van de uitslag een oorverdovend gejuich in de klas deed losbarsten, als eerste reactie: ‘Zoals je hoort is iedereen door het dolle heen. We hebben veel geleerd, over sociale media en over nieuwe dingen zoals de filterbubbel. Mijn leerlingen hebben er hard voor gewerkt, van ouders hoorde ik dat ze ook in hun vrije tijd en in het weekend aan de slag zijn gegaan met de opdrachten.’


Bijlagen

Noot voor de pers, niet voor publicatie

Voor meer informatie over MediaMasters kunt u contact opnemen met Lars Ykema via lars@issuemakers.nl / 020-3455088 / 06 5383 2848.


Over de Week van de Mediawijsheid

De MediaMasters Game wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar vond deze plaats van 18 t/m 25 november 2016, het thema luidde:  ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Tijdens deze week werd stilgestaan hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. Kijk voor meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nl

Over Mediawijzer.net

MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid dat wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NPO en de Koninklijke Bibliotheek. www.mediawijzer.net


Wilt u geen e-mail meer van ons ontvangen, klik hier om uit te schrijven.

Deel dit bericht

Stuur door als e-mail

Aan:

Van:

Anti-spam: hoeveel is 3 en 5 opgeteld? (getal ipv woord invoeren)

Contact

Laatste persberichten

Logo's

Laatste onderzoeken

Experts

 • Mary Berkhout (Programmamanager Mediawijzer.net)

  Prof. dr. Peter Nikken (Nederlands Jeugdinstituut)

  Prof. dr. Patti Valkenburg (Universiteit van Amsterdam)

  Remco Pijpers (Stichting Mijn Kind Online)

  Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media)

  Voor interviewverzoeken of vragen aan bovengenoemde mediawijsheid-experts, neem contact op met
  Maarten Spaans of
  06-41 823 800/ 020 – 3455 088

Relevante websites